Het vloeibare goud: arganolie

 

Bent u klant bij Klein Massage? Dan bent u waarschijnlijk al wel bekend met één of meerdere van onze massagevormen. Bij de meeste vormen die wij aanbieden wordt direct op de ontblote huid gemasseerd; vaak wordt hierbij verwarmde olie gebruikt om vloeiender te kunnen kneden en strijken. Bij Klein Massage werken wij met arganolie. In dit blog vertellen we u meer over deze bijzondere olie.


Marokko’s kostbare goed
Arganolie is schaars. De arganboom groeit bijna uitsluitend in het zuidelijke deel van Marokko. Door ontbossing en begrazing is het natuurlijke verspreidingsgebied van de boom in de afgelopen eeuw gehalveerd en de soort is moeilijk te kweken. Daarbij is de verwerking van de arganvruchten een zeer arbeidsintensief proces: voordat de olierijke kernen kunnen worden gemalen en geperst, moet eerst het vruchtvlees worden verwijderd en moeten de keiharde noten worden gekraakt, een karwei dat machinaal minder goede kwaliteit oplevert en dus nog vaak met de hand gebeurt. Een oogst arganvruchten levert bovendien niet zo heel veel olie op: er is ongeveer 40 kilo aan gedroogde vruchten nodig voor de productie van 1 liter arganolie. De olie is dan ook niet goedkoop; niet voor niets staat het goedje bekend als ‘Marokkaans goud’.  


 

Vele toepassingen

Duur of niet, arganolie is een zeer geliefd product. In Marokko worden de verschillende kwaliteiten van argan al sinds mensenheugenis benut: de olie geperst van gebrande kernen, met een nootachtige geur en smaak en vele gezondheidsbevorderende eigenschappen, speelt een belangrijke rol in de traditionele keuken, terwijl de olie van ongebrande kernen al eeuwenlang wordt gebruikt als verzorgings- en schoonheidsmiddel. Kennis over de extractie en toepassingen van ‘het vloeibare goud’ wordt van generatie op generatie overgedragen en de arganboom wordt met een zekere eerbied ‘de boom der schoonheid’ genoemd. Het is dus verwonderlijk dat de moderne cosmetische industrie pas vanaf het begin van dit millennium serieuze interesse toont. Minder verwonderlijk is dat, sinds de olie is ‘ontdekt’ door de grote merken, de ontwikkeling van producten met argan is geëxplodeerd. Grote kans dat u een lipbalsem/shampoo/dagcrème/aftersunspray met arganolie hebt staan.  

 


Een weldaad voor de huid
Verschillende bestanddelen van de olie hebben een positieve invloed op de gezondheid van uw huid. Vitamine E en andere antioxidanten beschermen uw cellen tegen beschadiging en gaan huidveroudering en rimpelvorming tegen. Essentiële vetzuren spelen een rol in de remming van ontstekingen en helpen zo in de behandeling van bijvoorbeeld reumatoïde artritis en acné. Polyfenolen werken eveneens ontstekingsremmend en bovendien anticarcinogeen. Arganolie kan worden gebruikt om uw haar meer glans te geven, uw lippen en nagels te verzorgen, geïrriteerde plekjes te herstellen en uw huid te voeden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De olie trekt diep in, maar laat tegelijk een ultradun beschermlaagje achter, waardoor het uitdroging van de bovenste huidlagen tegengaat. Regelmatig gebruik houdt de huid fit en elastisch en helpt onder andere zwangerschapsstriae te voorkomen. Bij Klein Massage hebben wij onze massageolie bewust gekozen om de vele mooie eigenschappen van arganolie. 


Zelf uitproberen?
Boek één van onze massages waarbij olie wordt gebruikt en ervaar zelf de helende werking van arganolie. Aangenaam loom maar ook verkwikt glijdt u van de massagetafel, uw spieren zijn weer heerlijk ontspannen, en uw huid! Ontgift, doorbloed en diep gevoed, nog dagen merkbaar soepeler.  

 

Interesse? Maak een afspraak 

 

 

ZORG VOOR JE LICHAAM!