Herfsttips Deel 1: gezond de herfst door

Deel 1: gezond de herfst door

 

De scholen zijn alweer een tijdje bezig, de r zit in de maand, de dagen worden merkbaar korter. Het weer heeft de laatste weken goed zijn best gedaan om duidelijk te maken dat de zomer echt voorbij is; dit jaar geen Indian summer maar een serieuze inhaalpoging van het nijpende neerslagtekort. De herfst is in volle gang. Voor sommigen een reden om júíst naar buiten te gaan, nu de frisse lucht ook echt weer fris is: laarzen aan en door de plassen stampen, genieten van de beginnende rood- en geeltinten van de bladeren. Voor anderen een reden om het binnen lekker knus te maken: dekentje erbij, kaarsje aan en misschien al wel de eerste warme chocolademelk van het seizoen. Weer anderen zouden het liefst het dekbed over hun hoofd trekken en slapen tot de lente begint. Herfst-fan of niet, met deze lagere temperaturen, plotselinge stortbuien, kille briesjes en af en toe een bescheiden storm, is een verkoudheid of griepje snel opgelopen. Daarom is het in deze tijd van het jaar extra belangrijk om uw weerstand op peil te houden.

 

 

Warm van binnen …

 

Verschillende van de massagevormen die wij bij Klein Massage aanbieden zijn gebaseerd op de grondslagen van de Chinese en Japanse geneeswijzen. Verkoudheid wordt volgens deze leer veroorzaakt door – letterlijk – ‘koude’ die het lichaam binnendringt. Het is dus belangrijk het lichaam voldoende warm te houden. Dit begint bij de voeding. Waar in de zomer verkoelende salades van rauwe groeten en fruit op hun plaats waren, krijgen we nu vanzelf meer zin in verwarmende gerechten zoals soepen en stoofpotjes. Zeker in de ochtend, wanneer de spijsvertering nog wat op gang moet komen, is het belangrijk om voor warm te kiezen: begin de dag liever met een stomend bord pap dan met een kom yoghurt uit de koelkast. Zet thee van pittige specerijen als gember, kruidnagel, kaneel, steranijs, piment en kardemom; bewaar de versemuntthee voor warmere dagen, of voeg verse gember toe om de verkoelende eigenschappen van de munt te compenseren. Uw maag zal u dankbaar zijn!

 

 

… en warm van buiten

 

Het klinkt zo logisch, maar wordt zo vaak vergeten: als het kouder wordt, moet u zich warmer kleden. De minirokjes kunnen weer achter in de kast en met alleen een zomerjas is het eigenlijk al best fris. Tijd voor lange broeken, kleurige sokken en uw favoriete snuggle-trui. En als u de deur uit gaat: een degelijke tussendoorjas, voor de koukleumen misschien al handschoenen en een muts en in ieder geval een fijne dikke sjaal. Volgens de oosterse leer van de meridianen, de energiebanen in het lichaam, liggen net onder de schedelrand de zogenaamde ‘windpoorten’: energiepunten die erg gevoelig zijn voor tocht en wind. Niet zomaar zijn de eerste symptomen van een verkoudheid vaak hoofdpijn en een stijve nek. Zaak dus om het nekgebied goed te beschermen tegen wind en kou.

 

Ook wanneer u binnenblijft is het natuurlijk fijn om het lekker warm te hebben. Probeer echter de verleiding te weerstaan om bij de eerste kou meteen de thermostaat omhoog te draaien. Niet alleen goed voor het milieu en voor uw portemonnee, maar ook voor uw mentale prestaties. Denk aan grootmoeders wijsheid houd het hoofd koel en de voeten warm. Als de lucht die u inademt aan de koele kant is, blijven uw hersenen beter functioneren en heeft u minder snel last van een instortmomentje in de middag. Tegelijkertijd kan er gemakkelijk koude binnenkomen via punten op de voeten en de benen en ‘omhoogkruipen’ langs de meridianen: inpakken dus. Zit u voor uw werk veel achter de computer? Zorg op een thuiswerkdag voor warme sloffen, een fleecedeken en een pot warme thee binnen handbereik. Maak op kantoor van iedere dag (foute)truiendag en zet ook daar een thermoskan en een vrolijke mok op uw bureau. Zo houdt u uw lijf warm en uw geest scherp.

 

 

Voorkom blokkades

 

Meer binnen zitten betekent vaak ook minder beweging. Van langdurig stilzitten gaat de lichaamsenergie langzamer stromen en op den duur zullen blokkades ontstaan, met niet alleen vervelende klachten als spierpijn en stramheid tot gevolg, maar ook een verzwakking van het afweersysteem. U wilt dus soepel blijven om pijntjes te voorkomen en uw weerstand optimaal te houden. Hier kunt u voor zorgen door dagelijks een halfuurtje Do-In of yoga in te plannen (vergeet de warming-up niet, nu extra belangrijk!) en uzelf regelmatig een ontspannende massage cadeau te doen. Massage om de weerstand te verhogen? Zeker. Door het kneden, strekken en wrijven worden spierknopen losgemaakt en raken alle weefsels beter doorbloed. Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd en nieuwe voedingsstoffen sneller aangevoerd. De lichaamsenergie kan vrij stromen en is paraat om negatieve invloeden van buitenaf te weren. Zo is een massage een heerlijk relaxmomentje én een boost voor uw afweersysteem. Voor een goede stretch kiest u bijvoorbeeld voor de Thai Yoga, Indonesische massage, of Shiatsu. Voelt u een verkoudheid opkomen? Boek gauw een behandeling met Cupping of Guasha om de ziekmakers zo snel mogelijk het lichaam uit te werken. Grijp het gure weer aan als excuus om eindelijk eens die Hotstone- of Bamboemassage uit te proberen. Of… doe romantisch en boek een Duo- of Tweekamermassage als onderdeel van jullie knusse herfst-datedag!

 

Nieuwsgierig naar meer herfsttips? Lees binnenkort Deel 2: de kunst van het loslaten.

 

ZORG VOOR JE LICHAAM!