Herfsttips Deel 2: de kunst van het loslaten

 

Deel 2: de kunst van het loslaten

 

In de herfst mogen wij, net als de bomen, ons ‘dorre blad’ laten vallen. Het is een beetje een cliché, maar om een reden: de herfst is bij uitstek de tijd om los te laten wat we niet (meer) nodig hebben. In de zomer hebben we – mits in balans – van nature meer energie. We springen vroeg ons bed uit en maken moeiteloos heerlijk lange dagen. In de herfst gaat alles net even wat minder makkelijk. Velen van ons moeten opstaan en naar werk of school terwijl het nog donker is. We missen het dagelijkse oppeppertje van een zon die hoog aan de hemel staat te stralen. We hebben minder energie te besteden en moeten er dus zuiniger mee omgaan. De herfst nodigt ons uit om te inventariseren waar we energie aan uitgeven en die dingen los te laten die we minder belangrijk vinden, die te veel voor ons zijn en die ons niet meer dienen.

 

De bezem door uw huis …

 

Dit hoeft geen grote schoonmaak te zijn – bewaar die voor de lente. Het is echter zinnig om eens door uw huis te lopen en aandachtig rond te kijken. Staan er veel spullen in het zicht? Alles wat we zien op een dag zorgt voor prikkels en het verwerken van die prikkels kost energie. Om energie te besparen is het belangrijk uw leefomgeving opgeruimd te houden. Alles kaal en wit is niet nodig; zonnige kleuren en knusse accenten zoals kaarsen en kussentjes zijn juist heel geschikt om de warmte in huis te halen in deze koude periode. Wel is het een goed idee om spullen die u niet dagelijks gebruikt zolang op te bergen. Zorg dat alles een vaste eigen plek heeft, zodat u zich niet wezenloos zoekt op het moment dat u iets nodig heeft. Kijk ook kritisch naar uw verzameling beeldjes/fotocollages/posters met inspirerende teksten. Zijn het er (te) veel? Behoud alleen die exemplaren die echt iets voor u betekenen en sla de rest veilig op, of wissel bijvoorbeeld eens per maand af.

 

Voor wie durft: geef (of gooi) weg. Spullen wegbergen maakt uw huis alleen optisch leger. Dit helpt al een heel eind om de overload aan prikkels te verminderen, maar om écht rust te brengen in uw huis – en daarmee in uw hoofd – zult u het overtollige duurzaam los moeten laten. Breng naar de milieustraat wat niet meer gebruikt kan worden en doneer de rest aan de plaatselijke kringloopwinkel of een goed doel. U zult merken wat een opluchting al die nieuw verkregen ruimte geeft.

 

… en door uw agenda

 

Een lager energieniveau daagt u uit tot discipline. Door elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan, helpt u uw bioritme een handje. U valt makkelijker in slaap, slaapt beter door en voelt zich overdag fitter. Zuiniger omgaan met uw energie betekent daarnaast simpelweg minder activiteiten in een dag willen proppen. Er zijn veel taken waar we niet onderuit kunnen; voor de meesten van ons neemt werk het grootste deel van de dag in beslag en dan moet u ook nog boodschappen doen, koken, met de kinderen meefietsen naar allerhande sporten en hobby’s. Het voelt oneerlijk als u nu in die afspraken die echt voor uzelf zijn moet gaan schrappen. Toch kan dit nuttig zijn, om energie te sparen en dus meer te kunnen genieten van de afspraken die u kiest te laten staan. Scroll/blader door uw agenda en focus op alle dinertjes, feestjes en andere activiteiten die uw weekenden en avonden vullen. Wordt u er blij van? Misschien heeft u stiekem niet overal evenveel zin in. En misschien ook wel, maar dan nog kan het even too much zijn. Gun uzelf voldoende tijd om op te laden door afspraken op te schuiven of af te zeggen. Maak u geen zorgen, uw vrienden en familie bergrijpen het heus als u eerlijk zegt dat het u nu even te veel energie kost.

 

Het ultieme cadeau aan uzelf: houd iedere week – of zo vaak als het u lukt, begin bijvoorbeeld met één keer in de maand – een (halve) dag in uw agenda helemaal leeg. Zet uw telefoon op stil en laat het huishouden voor wat het is. Geen planning, geen verplichtingen. Wat een vrijheid!

 

 

ZORG VOOR JE LICHAAM!