FAQ – Veel gestelde vragen over massages

Wat zijn de bewezen voordelen van een massage?

Massages kennen zowel lichamelijke en mentale voordelen.
Het is bewezen dat massages lichamelijk meerdere positieve gevolgen hebben. Allereerst helpt een massage uw pijn als gevolg van stress te verminderen. Regelmatig een massage ondergaan, gaat bijvoorbeeld (spannings-)hoofdpijn tegen. Ten tweede werken massages verlichtend bij spierspanning en spierstijfheid. Daarnaast helpen ze spierspasmen tegen te gaan. Hiermee verbetert u de flexibiliteit van uw gewrichten. Het helpt u om dieper en makkelijker te ademen en verlaagt een hoge bloeddruk. Mede daardoor kun u uw sportieve prestaties verbeteren. Als laatste versterkt een massage uw immuunsysteem. Hierdoor wordt uw huid gezonder.

Op mentaal vlak is algemeen bekend dat massages uw geestelijke rust verbeteren, alertheid ondersteunt en stress helpt verminderen. Het geeft een gevoel van welbehagen en stimuleert uw bewustzijn ten aanzien van de relatie tussen lichaam en geest.

Hoe werkt een intake bij Klein Massage?

De eerste keer dat u komt voor een massagebehandeling vindt er een intake plaats. Deze intake is kosteloos en gaat uiteraard niet van uw massagetijd af. Tijdens de intake vragen we u naar een aantal persoonlijke gegevens en bespreken we zaken zoals uw wensen, de mogelijkheden en uw fysieke conditie. Zo krijg u een op u afgestemde massage.

Hoe kan ik bij jullie betalen?

De meest handige manier om te betalen is middels ons Rittenkaart-systeem (lees onze Rittenkaart informatie). Verder kunt u contant betalen of kunnen we u een factuur sturen via een e-mail. Dit kunt u dan via bank overboeken of betalen via iDeal. Het is bij ons niet mogelijk om te pinnen.

Hebben jullie een douche?

Wij beschikken niet over een douche op onze massagepraktijk in Leiden. We raden u aan om kledingstukken aan te trekken die gemakkelijk zitten en waar een beetje olie op mag komen. Hoewel we u na de massage grondig zullen afnemen met een handdoek, is het onvermijdelijk dat er wat olie op de huid achterblijft.

Moet ik zelf nog iets meenemen?

Nee, dat is niet nodig. Klein Massage voorziet in alle zaken die nodig zijn gedurende de massage, zoals handdoeken, olie, etc.

Kan ik als ik zwanger ben een massage krijgen?

Ja wij kunnen u gewoon masseren. Wel slaan we bepaalde drukpunten over. We zorgen dat u comfortabel op uw buik kan liggen door het gebruik van een special Body Cushion. Meerdere van onze masseurs kunnen u deze zwangerschapsmassage aanbieden.

Na uw zwangerschap kunt u kiezen voor onze Postnatale Massage.

Wat kost een massage?

  • 30 minuten – € 40,-
  • 45 minuten – € 52,50
  • 60 minuten – € 65,-
  • 90 minuten – € 92,50
  • 60 minuten duo massage – € 175,-
  • 90 minuten duo massage – € 225,-

Het is voordeliger om een Rittenkaart aan te schaffen.  Uiteraard bent u bij ons ook van harte welkom voor een losse behandeling.

Kan ik een duo-massage boeken?

Dat kan. Een duo massage is een massage voor twee personen in dezelfde ruimte. Dus bijvoorbeeld u en uw partner, familielid, vriend of vriendin. U ligt nooit naast een vreemd persoon. De massagetafels staan naast elkaar. De masseurs masseren redelijk synchroon zodat u dezelfde beleving hebt.

U kunt een duomassage boeken via onze website of neem contact met ons op via info@kleinmassage.nl om een duo massage te boeken.

Wat houd ik aan / Wat trek ik uit?

In de regel kleedt u zich uit tot aan uw ondergoed. Sieraden kunnen af, zodat de masseurs nergens achter blijven haken en u zich niet kunt bezeren. We masseren bij de meeste behandelingen met olie op de huid, daarom is het handig om zo veel mogelijk uit te trekken. Natuurlijk altijd tot waar u zich prettig bij voelt. U bent constant toegedekt met handdoeken. De masseur slaat deze alleen open op de plek waar gemasseerd wordt. U kunt voor of tijdens de massage altijd aangeven waar u zich niet prettig bij voelt, waar uw masseur vervolgens rekening mee houdt.

Bij een korte rug-/nek-/schoudermassage hoeft u alleen uw bovenkleding uit te doen. We slaan dan een handdoek een klein stukje in uw onderkleding zodat daar geen olie opkomt.

Hoe zorg ik dat ik optimaal resultaat haal uit de massage?

Zorg dat u niet gehaast aankomt. Plan wat extra tijd in, zowel voor als na uw afspraak. De masseur zal de tijd nemen om u even “aan te laten komen” en is erop ingesteld om het u zo comfortabel mogelijk te maken.

Schroom niet om aan te geven wat u prettig vindt. Vraag bijvoorbeeld gerust om een extra handdoek tegen afkoeling of geef aan wanneer u meer of minder stevig gemasseerd wilt worden. Wanneer u zich helemaal op uw gemak voelt en u ontspant, heeft de behandeling veel meer effect.

Worden de massages vergoed door de verzekering?

Helaas zit (sport)massage niet in het vergoedingenpakket van zorgverzekeraars.
Toch is het mogelijk dat hier in de toekomst verandering in komt. Controleer daarom de aangeboden polissen van de zorgverzekeraars goed bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig voor een massage?

U heeft geen doorverwijzing van uw huisarts nodig om een afspraak te maken voor een behandeling.

Masseren jullie ook aan huis?

Klein massage verzorgt ook massages aan huis. U kunt uw massage aan huis boeken via onze massage aan huis pagina.

Wat gebeurt er in mijn lijf door een massage?

Door massage komen diverse stoffen vrij in het lichaam. De neuro-hormonale verklaring gaat ervanuit dat bepaalde stoffen invloed hebben op pijn en op het algemene welbevinden (zoals vermindering van stress, spanning, angst en stemmingswisselingen). Massage stimuleert de productie van deze invloedrijke stoffen. Voornamelijk endorfine, serotonine en histamine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller. Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Histamine stimuleert de doorbloeding van het lichaam, werkt ontstekingsremmend en pijndempend.

Waarom moet ik water drinken na een massage?

Na de massage krijg u altijd een glas water aangeboden. Na een tijd te hebben gelegen op de massagetafel, hebben de meeste mensen wel dorst en zin in een glas water. Maar er zit meer achter dan alleen het lessen van dorst.

Een massage bevordert de afvoer van afvalstoffen. Water drinken helpt om de vrijgekomen afvalstoffen via de nieren en de blaas te verwijderen uit uw lichaam. Een of twee glazen na (en eventueel ook voor) een massage zijn voldoende.

Een massage stimuleert ook de bloedsomloop. Het gevolg hiervan is dat water sneller uit het lichaam wordt afgevoerd. Als u na een massage niet genoeg drinkt, kunt u last krijgen van hoofdpijn als uitdrogingsverschijnsel. Heeft u direct na de massage nog geen behoefte aan een glas water? Vergeet dan niet om thuis wat water te drinken.

U heeft meer profijt van de positieve gevolgen van een massage als u water drinkt.

Hoe vaak moet ik gemasseerd worden om van mijn klacht af te komen?

Een standaard antwoord hierop is niet te geven. Het effect van massage is cumulatief. Hoe regelmatiger u gemasseerd wordt, hoe beter en sneller uw lichaam erop zal reageren. Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet oplossen. Het heeft dagen, weken, soms jaren geduurd om klachten te ontwikkelen. Dit kan niet in één massage opgelost worden.’

Eénmaal per maand is een passende frequentie als onderdeel van een gezonde leefstijl. Bij stress kan een één- of tweewekelijkse behandeling u de noodzakelijke ondersteuning bieden om te ontspannen.

Kan ik zelf een masseur kiezen?

Ja, dat kan. Massage is uiteindelijk ook een kwestie van u op uw gemak voelen bij degene die u behandelt.

Ik heb een allergie, kan ik dan gemasseerd worden?

Het ligt eraan welke allergie u heeft. Geef het in ieder geval aan wanneer u een notenallergie hebt in verband met een mogelijke reactie op de massageolie. Twijfelt u of u gemasseerd mag worden? Overleg dan altijd even met uw arts.

Wanneer mag ik absoluut geen massage ondergaan?

Soms is er sprake van contra-indicaties, dit wil zeggen dat u niet gemasseerd mag worden. Deze contra-indicatie kan gelden voor het hele lichaam. Soms geldt deze alleen lokaal, bijvoorbeeld alleen de benen. Bij de volgende gevallen mag u geen massage ondergaan:

Algehele contra-indicaties
Koorts
Als u last heeft van verhoging kun u niet gemasseerd worden. Door de massage wordt de doorbloeding bevorderd en verergert de koorts of de aanleiding daarvan
Ontsteking in het te behandelen gebied

Kwaadaardige tumoren in het te behandelen gebied (dit is in verband met het mogelijk stimuleren van de groei en van de uitzaaiing)

Trombose in het te behandelen gebied (in verband met de kans op een embolie)

Onwel zijn zonder bekende oorzaak

Beperkte contra-indicaties (dit gebied kan niet gemasseerd worden)
– Lokale infecties
– Verse littekens of tatoeages
– Fractuur
– Spataders
– Vervellende huid

Bij twijfel is het altijd raadzaam met uw behandelend arts te overleggen of u gemasseerd mag worden.

Het doet echt te veel pijn op een bepaalde plek om aangeraakt te worden, wat kan ik dan nog doen?

Via voetreflexologie kunnen pijnlijke plekken in het lichaam aangesproken en ondersteunend behandeld worden en is het niet nodig om die pijnlijke plekken daadwerkelijk aan te raken.

Hoe lang heb ik profijt van een massage?

Dit verschilt per persoon. De ene persoon voelt nog dagenlang een duidelijk weldadig effect, bij de ander kan dit gevoel zich veel subtieler manifesteren door bijvoorbeeld meer energie, beter slapen en beduidend minder algehele spierspanning.

Worden er bij Klein Massage vierhanden massages gegeven?

Jazeker! Klein massage Leiden biedt ook vierhanden massages aan. Meer informatie vindt u op de boekingspagina voor vierhanden massage

Geven jullie ook erotische massages?

Nee, daarvoor dient u bij een ander type masseur te zijn. Bij Klein massage worden GEEN erotische massages gegeven.

Waar moet ik rekening mee houden na een massage?

Na een massage moet u rekening houden met een aantal zaken.

Tijdens een massagebehandeling keert u meer in uzelf, vaak zijn mensen na afloop van een behandeling minder alert. Neem uzelf daarom na afloop in acht, zeker in het verkeer. Het is aan te raden direct na de behandeling geen intensieve bezigheden te plannen.

Verder is het verstandig veel water of kruidenthee te drinken na een massage om afvalstoffen af te voeren die zijn losgemaakt. Het effect van een massage werkt na een behandeling vaak langer door, geef uzelf daar de tijd en ruimte voor.

Na een behandeling kunnen uw spieren nog een dag of twee gevoelig zijn. Zijn uw spieren na afloop langer dan twee dagen gevoelig, laat het ons dan weten. Meestal is het dan verstandig de intensiteit van vervolgbehandelingen aan te passen.

De laatste punten waar u rekening mee moet houden zijn de emotionele of energetische gevolgen die na de behandeling langer kunnen doorwerken. Een massage brengt u dichter bij uzelf en bij wat er in u left. Dit kan waardevolle informatie opleveren, die u helpt uzelf beter te leren kennen en uw leven beter af te stemmen op wie u echt bent.

Hoe groot is het risico dat mijn kleding vies wordt tijdens een massage??

Dit hangt af van het type massage dat u kiest. Bij een Ayurvedische massage of een Lomi Lomi massage wordt meer olie gebruikt dan bij een ontspanningsmassage. Na afloop van de massage haalt de masseur altijd een handdoek over de behandelde zone(s) maar er kan altijd een klein laagje olie achterblijven op de huid. Wij adviseren om hier rekening mee te houden bij de keuze van uw kleding.

Is er een arts of fysiotherapeut aanwezig die mijn klacht kan beoordelen?

Een massage is geen medische behandeling en een masseur is geen medisch professional. Wel werken bij Klein Massage uitsluitend breed opgeleide masseurs met gedegen kennis van anatomie en fysiologie. Mocht u een klacht hebben waarvan u vermoedt dat die van medische aard is, overleg dan altijd eerst met uw huisarts.

Verwijzen jullie door naar een fysiotherapeut, chiropractor, osteopaat of andere behandelaar?

Als gedurende de massage-behandeling blijkt dat specialistische verzorging/behandeling van de klacht wenselijk is, zullen wij altijd een therapeutische behandeling aanraden. Dit is echter een vrijblijvend advies en geen medisch voorschrift.

Krijg ik korting als ik vaker naar Klein Massage kom?

Jazeker!

Kijk bij het kopje over de Rittenkaarten voor meer informatie.

Wat is een spierknoop?

Een spierknoop is niets anders dan een energiecrisis in de spier. Op de betreffende plek is de spier samengetrokken en daardoor ingekort en verdikt. Door de inkorting op de ene plek in de spier, rekt de spier op een andere plek op. Dit voelt aan als een kabel of streng. De verdikking zorgt ervoor dat het omliggende bindweefsel gaat compenseren. Er komt spanning op de spier en het gebied eromheen te staan en de spier zal daarmee ook aan kracht verliezen. Deze energiecrisis creëert pijn en beïnvloedt het zenuwstelsel. De doorbloeding stagneert op deze plekken.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints of spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, verlies van kracht en pijnklachten veroorzaken. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken.

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel niet uitgerekt en ook niet samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit, dan blijkt dat de spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Welke tijdsduur voor een massage is het meest geschikt voor mij?

In 30 minuten tot 45 minuten kunnen we een gedeelte van uw lichaam behandelen. Bijvoorbeeld de bovenrug, de nek en de schouders of de onderrug en de achterzijde van de benen. Ook de onderbenen en de voeten of de gehele rug zijn een optie.

Dit is ideaal als u slechts lokaal klachten hebt. Ook een voetreflexbehandeling, faceliftmassage en gezichtsmassage hebben een behandelduur van 30 minuten.

Bij een massage van 60 tot 90 minuten kunnen we dieper ingaan op een iets groter gebied. Bijvoorbeeld het gehele rug/nek/schoudergebied, maar ook de gehele rug en achterzijde van de benen.

Een triggerpoint- of sportmassage, maar ook een voetreflexbehandeling, lipomassage of Indian Head massage zijn mogelijk in 45 minuten.

Hoe lang moet ik mij laten masseren?

In dertig minuten kunnen we een gedeelte van uw lichaam behandelen. Bijvoorbeeld de bovenrug, de nek en de schouders of de onderrug en de achterzijde van de benen. Ook de onderbenen en de voeten of de gehele rug zijn een optie.

Dit is ideaal als u slechts lokaal klachten hebt. Ook een voetreflexbehandeling, faceliftmassage en gezichtsmassage hebben een behandelduur van 30 minuten.

In 45 minuten kunnen we wat dieper ingaan op een iets groter gebied. Bijvoorbeeld het gehele rug/nek/schouder gebied, maar ook de gehele rug en achterzijde van de benen. In drie kwartier kan de nadruk ook iets meer op zowel curatieve (verhelpend) als ontspannende massage worden gelegd. Een triggerpoint- of sportmassage, maar ook een voetreflexbehandeling, lipomassage of Indian Head massage zijn mogelijk in 45 minuten.

Voor een optimaal resultaat laat u zich 60 minuten masseren door een van onze masseurs. Zo krijgt deze de kans om niet alleen het probleemgebied aan te pakken maar ook de spieren die uitlopen en hiermee gemoeid zijn.

Kan ik mijn afspraak annuleren of verzetten?

Direct na uw online boeking ontvangt u van ons een schriftelijke bevestiging per e-mail.  Ongeveer een dag voor de afspraak ontvangt u van ons een reminder. Bel ons altijd wanneer u verhinderd bent.

Wanneer u langer dan 24 uur voor uw geplande afspraak afzegt of verzet, worden er geen kosten in rekening gebracht.

Wanneer u binnen 24 uur voor uw geplande afspraak afzegt of de afspraak wil verzetten, kan het zijn dat wij de kosten voor de behandeling in rekening brengen. Hierbij kijken wij natuurlijk wel naar de omstandigheden.

Als u uw afspraak wilt verzetten dient u hiervoor met ons contact op te nemen.

U kunt zelf via de bevestigingsmail uw afspraak tot 48 uur van tevoren annuleren.

Hoe kies ik de de beste massage voor mijn klacht/probleem?

Op de pagina Massages vindt u een uitgebreidere uitleg over de verschillende massages. Bedenk van tevoren wat uw doel voor de massage is. Wilt u bijvoorbeeld spierknopen weg laten werken of wilt u juist diepe ontspanning ervaren? Ons aanbod is groot en gevarieerd.

Onze masseurs zijn opgeleid om op uw wensen in te kunnen spelen.

Weet u niet zo goed waar uw behoeften liggen? Of weet u niet goed welke massage het beste bij u zal passen? Neem dan telefonisch contact met ons op, of boek in eerste instantie een ontspanningsmassage. Daarin zullen spierknopen worden aangepakt, maar is er ook ruimte voor diepere ontspanning. Na een eerste massage kun u beter inschatten of een stevigere vorm (zoals triggerpoint of sportmassage) of juist een mildere vorm bij u past.